Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

MAGYAR EMLÉKEK - Castellón - Árpád-házi Jolánta, a városalapító

2020.07.17

1.jpg

II.András király és Violant de Courtenay leánya, Árpád-házi Jolánta (Violante de Hungría) (1215-1251) 1235-ben, 20 esztendősen került királynéként Hódító Jakab, Aragónia királya mellé. A spanyol történelemkönyvek és néphagyományok rendkívül sikeres házasságot emlegetnek, mely megalapozta az Aragóniai Királyság felemelkedését, s több jelentős uralkodót adott a dinasztiának.  

Míg I. Jakab Valencia visszavételéért harcolt a keresztény csapatok élén a muszlimok ellen, a királyné többször jelent meg a lovagi sereg táborában. Ott volt a 6 hónapon át tartó Valencia ostrománál is, s megtörtént, hogy gyermekét katonai sátorban hozta világra. De ugyanígy ott ülhetett férje oldalán a békekötések és egyezmények aláírásának alkalmával is, ami különleges bizalomnak tűnik, hisz férfiak dolgába asszony nem szólhatott bele.

Az egyik legérdekesebb adat azonban vele kapcsolatban az, hogy nemcsak mint Valencia első királynőjét emlegetik, hanem városalapítóként tartják számon.

2.jpg

Valencia spanyol autonóm közösség egyik tartományi székhelyének, a ma 170 000 lakosú Castellónnak alapítását nevével hozzák összefüggésbe, s alapító királynéjukként emlékeznek meg róla esztendőről esztendőre. Energikus jelleme és szépsége révén igen nagy népszerűségnek örvendett már életében, s 770 év elteltével sem lanyhult e páratlan tisztelet, sőt reneszánszát éli.

1251.szeptember 8-án Léridában Hódító Jakab, "Aragónia, Mallorca és Valencia királya, Barcelona és Urgell grófja és Montpellier ura" oklevelet adott ki arról, mely szerint megbízta Ximén Pérez de Arenóst, helyi képviselőjét, hogy a Valenciában található hegyi falu, Villa de Castelló de Borriana lakosai, gyermekei és asszonyai illetve hivatalai leköltözhessenek a tengerpartra. Mindezt tette királynéja javaslatára, s ezzel engedélyezte, hogy egy sokkal kedvezőbb, új helyen könnyebb legyen az életük.

A költözködést a lakosok fényes ünnepség keretében valósították meg a következő év folyamán, fáklyákkal vonulva le a terméketlen sziklás hegyről, majd ezután ennek örömére minden esztendőben elzarándokoltak a Magdalena szentélyhez, mely eredeti hegyi településükhöz tartozott.

3.jpg

A tengerhez közeli fekvés és a kézművesipar fellendítette az új helységet, a sík vidéken húzódó Castellónt, mely hamarosan életteli hellyé nőtte ki magát. 1260-ban Hódító Jakab újabb dokumentummal nyilvánította ki akaratát, hogy Castellónt út kösse össze a tengerparttal. 1272-ben már komoly kis központtal rendelkezett, majd 1284-ben Jakab és Violante fia, Aragónia következő uralkodója, I. (Nagy) Péter önrendelkezési jogot adott lakosainak, s ezzel hivatalosan várossá vált.

A település nem felejtette el első úrnőjét, a nagyszerű királynét, és az átköltözés hagyományait felelevenítve minden esztendőben a "Magdalena" nevű ünnepségsorozat keretében egyúttal tiszteletét teszi az alapító királyi pár előtt is. Az ünnepet nemzetközi idegenforgalmi rendezvényként tartják számon. Emellett egy központi tér átrendezésével azulejóval díszített falat emeltek, s a spanyol városok közül elsőként bronzszobrot állítottak szeretett királynéjuknak.

A tartalom saját fordítás, másolni és online lexikonokba írni TILOS!

Ez a bejegyzés:

A.) Teljesen érdektelen

B.) Hasznos

C.) Érdekes, de haszontalan