Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A "Koronás sas" lengyel történelmi sorozat magyar vonatkozásai

2020.07.17

krk.jpeg

"Az M5-ön most is megy a lengyelek történelmi szériája Koronás sas címmel. A XIV. századi lengyel királyság históriáját északi barátaink eleve 405 részesre tervezték, 2018 óta tart, most forgatják a negyedik évadját. A sorozat szereplői között számos magyar történelmi személy is felbukkan. Az egyik főszereplő például Hedvig, Lengyelország anyakirálynéja, Árpád-házi Jolán magyar királyi hercegnő lánya és IV. Béla unokája." - írja Bán Mór a Magyar Nemzetben június elsején megjelent hosszabb írásában (Szurkolni Szulejmánnak), melynek ismételt - ám mindeddig be nem vált óhaja a szokásos: legyenek magyar történelmi filmek és sorozatok!

-

Mit is jelent az a "számos magyar történelmi személy" ebben az esetben? A 85-86.rész volt utoljára látható - múlt hét végén - az M5 csatornáján, s ezzel elkezdődött a második évad. Várhatóan legalább 21 olyan szereplőt lehet összeszámolni, aki magyar vagy magyarok leszármazottja illetve rokona. Ezek közül több főszereplő is akad, ők a királyi dinasztiák tagjai - hiszen "mindenki mindenkinek rokona". Íme:

maxresdefault.jpg

Piast Hedvig királyné - Halina Labonarska (1.évad / 1-84.részig)

Árpád-házi Boldog Jolánta leánya, nagynénje Szent Kinga, nagyapja IV. Béla király. Idős korában is rendkívül vallásos, minden vágya, hogy anyját oltárra emeltesse. Mindig a magyarokat támogatja, a litván gyanús, a magyar gyanú felett áll. Kulcsfontosságú a személye: megbeszéli leányával, ha Kázmérnak nem születne fiúutódja, akkor magyar herceg legyen a király. Ulászló király halála után az Árpád-házi Szent Kinga által alapított ószandeci kolostorban éli le hátralevő életét.

kazimierz.jpeg

III.Kázmér, lengyel király - Mateusz Król (1.évad / 1-84.részig), Andrzej Hausner (2.évad 85.résztől)

Lokietek Ulászló és Hedvig királyné fia,Árpád-házi Boldog Jolánta unokája, akit még gyermekként nővére, (Szent) Kinga vitt lengyel földre, így a lengyel uralkodó IV. Béla magyar király dédunokája.

Piast Kunigunda - Martyna Dudek, Emilia Rostek, Wiktoria Zembrzycka

Kázmér király és Aldona második leánya, Hedvig királyné unokája.

Lokietek Kunigunda - Anna Gryczevicz

Kázmér király és Erzsébet magyar királyné testvére, lengyel hercegnő.

bolko.jpeg

Bolko - Andrzej Popiel

Lokietek Kunigunda első gyermeke, fia, akit anyja lengyel királynak szeretne látni, Szilézia hercege.

Gediminas - Bohdan Graczyk

litván nagyfejedelem, Aldona királyné és Algirdas apja, minden Jagelló király őse!

adona.jpeg

Aldona királyné - Marta Bryła

Megkeresztelkedett nevén: Litvániai Anna, Kázmér első felesége, Gediminas litván nagyfejedelem leánya, Luxemburgi Zsigmond magyar király dédnagyanyja.

algirdas.jpeg

Algirdas - Wojciech Żołądkowicz

litván nagyfejedelem, Gediminas nagyfejedelem fia, Aldona bátyja, Jagelló Ulászló apja, így I. (lengyel III.) Jagelló Ulászló (1440-1444) lengyel és magyar király nagyapja.

elizabeta.jpeg

Lokietek (Piast) Erzsébet, magyar királyné - Katarzyna Czapla

Kázmér király nővére, Lokietek Ulászló és Hedvig királyné leánya. IV. Béla magyar király dédunokája, Károly Róbert felesége, I. (Nagy) Lajos magyar király anyja, Anjou (Szent) Hedvig lengyel és Anjou Mária magyar királynők (királyok) nagyanyja.

ifj. Piast Erzsébet / Elzbietka - Marta Wiśniewska, Gabriela Świerczyńska, Julia Młynarczyk

Kázmér és Aldona legidősebb leánya, Pomerániai Erzsébet anyja, így Luxemburgi Zsigmond magyar király nagyanyja.

I. Anjou Károly Róbert, magyar király - Jan Krzysztof Szczygieł

Piast Erzsébet férje,igen nagy hatalmú uralkodó, a 48.részben tűnik fel először.III.Kázmér fő támogatója, az általa kezdeményezett visegrádi találkozók a lengyelek számára meghatározóak a Német Lovagrenddel történő viszálykodások közepette. A 2.évad első részében (85.rész) halálának bejelentésével ér véget az epizód, mely döntő jelentőségű a lengyelek további történelmében, mivel nem mindegy, ki követi őt a magyar trónon, s lesz-e egy következő erős szövetségesük.

ludwik-wegierski1920_play_0_pos_0_gs_0_height_1080.jpg

I. Anjou (Nagy) Lajos, magyar király - Kamil Siegmund, Jan Hrynkiewicz, Filip Pilarski

Károly és Erzsébet királyné fia, később lengyel király, a 48.részben jelenik meg először, mint gyermek, aki már részt vehet a visegrádi találkozón.

Anjou András, magyar herceg - Bartłomiej Zieliński

Károly és Erzsébet királyné fia, Nagy Lajos király öccse.

Anjou István, magyar herceg - Filip Dziwiszek, Wiktor Benicki

Károly és Erzsébet királyné fia, Nagy Lajos király öccse.

67308589_423692884910559_7641376397365084160_n.jpg

Kotromanics Erzsébet, magyar királyné - Malgorzata Buczkowska

Bosnyák Erzsébet, Nagy Lajos felesége, három leányuk születik:

68575583_434534400493074_1425076483889561600_n.jpg

Anjou Katalin, magyar hercegnő - Antonina Litwiniak

Nagy Lajos király és Bosnyák Erzsébet legidősebb leánya, trónörökös.

Anjou Mária, magyar hercegnő és királynő - Nadia Gałzińska , Justyna Zielska, Olga Madejska

Nagy Lajos király és Bosnyák Erzsébet középső leánya, Luxemburgi Zsigmond felesége.

Anjou (Szent) Hedvig, magyar hercegnő, lengyel király(né) - Dagmara Bryzek, gyermek: Amelia Zawadzka, Natalia Wolska

Nagy Lajos király és Bosnyák Erzsébet legkisebb leánya, Jagelló Ulászló felesége. A 3. évad főszereplője.

67634981_423706268242554_8397688226583674880_n.jpg

II.(Jagelló) Ulászló, litván fejedelem, lengyel király  - Wasyl Wasyłyk

Az első Jagelló uralkodó, Anjou Szt. Hedvig férje, ám ő az első felesége volt, negyedik feleségétől született fia III. Ulászló, vagy Várnai László a lengyel történelemben, a várnai csatában elesett ifjú I.Ulászló magyar király. Leszármazottjai a többi Jagelló-királyok. A 3. évad főszereplője.

IV. (Luxemburgi ) Károly, cseh király, német-római császár - ifj. Piast Erzsébet férje, a csehek legnagyobb uralkodója, Luxemburgi Zsigmond király, német-római császár atyja.

Pomerániai Erzsébet, cseh királyné, német-római császárné - ifj. Piast Erzsébet leánya, fia Luxemburgi Zsigmond magyar etc.király, német-római császár.

luxemburgi-zsigmond.jpg

Luxemburgi Zsigmond, magyar etc. király, német-római császár - Maksymilian Dobrowolski

Itt még gyermek, a 3.évadban jelenik meg.

osyda.jpg

Jolenta - Blanka Wiatrowska (1.évad gyermek), Joanna Osyda (2.évad, felnőtt)

Ismeretlen magyar udvarhölgy és Kázmér lengyel király közös kislánya, illegitim - Erzsébet királyné elküldi öccséhez, mert Magyarországon nincs biztonságban, Czutka és Nemierza nevelik fel. Mint pár éves gyermek tűnik fel először a történet legelején, ám nem Zách Klára leánya, hanem a sorozat szerint III.Kázmér egy másik magyar udvarhölggyel is kapcsolatba került. Származása miatt Aldona leányai nem kedvelik. A II.évadban az ő tragédiájában Kázmér leányával megtörténik ugyanaz, mit a király maga is elkövetett, folt esik becsületén.

Spytek Melsztyn - lengyel nagyúr, hivatalnok a krakkói várban, felesége a magyar Laczkfi Erzsébet.

melsztyn.jpeg

Hogy ez a címer milyen ismerős azzal a Nappal és Holddal ugye? Csak nem rokonok?

További "cameo" mellékszereplők:

- magyar pártütők - Zách Felicián ismerősei, akik Krakkóba mennek bosszút állni,

- magyar szakács - Erzsébet királyné magával hozza Visegrádról,

- magyar futár - a 85.részben hozza Visegrádról Károly Róbert halálhírét,

Összesen tehát legalább ennyi szereplőnek van köze hozzánk, illetve még: Piast Kunigunda leánya, Bolko leánytestvére, ószandeci apáca is ide sorolható (később bővítjük)...

Helyszínek:

Visegrád vára (Magyarország) - Malborki vár, a legnagyobb létező gótikus vár, eredetileg a Német Lovagrend központja, itt I.Károly (Caroberto) gyönyörű pompázatos kastélya.

Cselekmények:

Nehéz anélkül a történéseket elmesélni, hogy ne váljon "spoilerré", tehát nem venném el annak a kedvét a megtekintésétől, aki még nem látta! Rengeteg hivatkozás történik Magyarországra (szinte minden epizódban), fontosságára és jelentőségére - mint Lengyelország legfőbb szövetségesére. A Magyar Királyság egy példamutató, vágyott világ a lengyelek szemében, ahonnan a gazdagság, a pompa, a kultúra érkezik, amit érdemes lemásolni. Általában a lengyel produkcióban az összkép királyságunkról pozitív.

A lengyelek a Zách Felicián merénylettel és Zách Klára halála után indítják a cselekmény szálát, amikor Zách jó barátai Krakkóba érkeznek, és megpróbálnak bosszút állni a család kivégzéséért a lengyel királyi dinasztián. A lengyelek ezt az eseményt és a tragédiát III.Kázmér bűnének tulajdonítják, s különböző szereplők szájába adva többször is utalásokat tesznek erre.

Összességében elmondhatjuk: még mindig inkább egy lengyel, irántunk szimpátiát mutató sorozat való a magyar (nyelvű?) csatornák képernyőjére, mint Szulejmán dicsőítése! De a sok szereplő és a gazdag cselekmény is mutatja, nekünk is szükségünk lenne ilyen jellegű kosztümös sorozatokra - ha más tud bőségesen hivatkozni ránk, mi magunkra vajon miért ne lennénk képesek! Akad számos történelmi regényünk, klasszikusaink és modernek egyaránt, melyekből meríthetünk, s rendelkezésre áll rengeteg irodalmi illetve történeti forrás! Mi hiányzik még vajon? Igen: AZ AKARAT!

Megjegyzések:

Károly Róbert a lengyel sorozatban az elnevezés, ezért így használom ! (lásd még: I.Károly, Carolus I rex Hungariae etc., Caroberto)

Évszámokkal nem untatom a kedves olvasókat!

Több képet sajnos nem lehet betenni, a képek származási helye: tele van vele internet. : )

Hivatkozás Bán Mór szövegére:

https://magyarnemzet.hu/lugas-rovat/szurkolni-szulejmannak-8185082/?fbclid=IwAR2zDGhanwYvx1SO66rOw-rBfrmbhbdZr1gm8Sug5xmUI19HGv5E2SKU0nI

Mediaklikk - filmsorozat megtekintése és további fotók:

https://mediaklikk.hu/musor/koronas-sas

 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.