Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A Nyári Palota kifosztása és elrabolt kincseinek sorsa II.rész

2019.05.08

ancient-chinese-bronze-water-vessel-tiger-ying.jpg

Kína visszakapta a 3000 éves Tiger Ying bronzedényt (2018/12/11)

Egy 3000 éves kínai bronzedény, amelyet a XIX. században háborús fosztogatás útján szereztek meg és vittek el az Egyesült Királyságba, most visszatért származási országába. 2018. december 11-én, kedden mutatták be a Pekingi Nemzeti Múzeumban.

A „Tigris Ying” néven ismert edény, teteje egy tigrist formáz, a Nyugati Zhou – dinasztia (ld.Csou) kései szakaszából (Kr.e.XI. század- Kr.e.771) származik. Eltűnése előtt a Yuanmingyuanban, a Qing-dinasztia (1644-1911) hatalmas császári kertkomplexumában volt Peking északnyugati részén, számos más kulturális emlékkel, császári kollekcióival együtt.

"A kínai kulturális emlékek elvesztése és visszatérése szorosan kapcsolódik egy nemzet bukásához és felemelkedéséhez" – jelezte Liu Yuzhu, a Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal igazgatója.
A nyári palotát a szövetséges angol-francia erők 1860-ban kifosztották majd felgyújtották és a földdel tették egyenlővé.

A Tiger Yinget egy brit katonatiszt szerezte meg, amint arról saját levelében tudósított. Azóta családjának tulajdonában volt.

Áprilisban a Tiger Ying feltűnt egy aukciós ház katalógusában, a „Canterbury Aukciós Galériák” (Kent, Dél-Anglia). A hír nyomán heves volt a tiltakozás mind a kínai polgárok mind az állami szervek részéről. Bár már az árverés ellen is jelezték ezt, és az Aukciós Házak Kínai Szövetsége az esemény bojkottálására szólított fel, a Tiger Ying bronzot április 11-én 410 000 font (517 ezer dollár) összegért az angolok ismeretlen vásárlónak értékesítették.

A vevő azonban ekkor azonban nem kis meglepetést okozva közölte, hogy a műkincs vissza fog térni Kínába a Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a londoni Kínai Nagykövetség közreműködésével.

A Tiger Ying több hónapos előkészület után szeptember 21-én landolt Kínában, és a nagykövetségen tartották, majd november 23-án ünnepélyes keretek között átszállították a Nemzeti Múzeumba.

"A tárgy hazatérése mérföldkőnek számít a tengerentúlon eltűnt kincseink hazaszállításában" - mondta Liu.

Sun Ji, 89 éves régész, aki részt vett a műtárgy felmérésében, tájékoztatást adott arról hogy jelenleg összesen már csak nyolc darab kínai „ying” típusú bronzedény létezik a világon (ennyiről tudnak jelenleg).

 

China Daily, Canterbury Aukciós Galériák és más tavalyi kínai cikkek