Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A mandzsu cipellők divatjának története

2017.10.31

 

empress-dowager-cixi-dinastia-qing.jpg

Duoluo Ganzhu mandzsu királynő arról lett híres, hogy feltalálta a jellegzetes chopine stílusú cipőt. Apja egy törzs vezére volt, aki Akedun városában élt, a Mudanjiang folyó völgyében. 18 éves korára Duoluo Ganzhu gyönyörű, leleményes fiatal nővé cseperedett, aki nagy segítséget nyújtott atyjának a törzse vezetésében.

Egy másik mandzsu törzs a Mudanjiang folyó másik oldalán, Gudun városban lakott. Vezérük Hasiguhan volt, akit gonosznak, ravasznak és gúnyos embernek ismertek. Meg akarta kaparintani magának Duoluo Ganzhu-t menyasszonyként, és többször hivatalosan megkérte a kezét, ám mindig elutasították. Hasiguan megharagudott s bosszút esküdött.  

 

Egy őszi napon Hasiguhan meghívta a törzsek vezéreit, hogy vadásszanak együtt a Mudan hegyen. A közös vadászaton megölte Duoluohant, a lány apját. Akedun minden polgára mélyen gyászolta a vezér elvesztését. Eztán Hasiguhan küldött egy hírvivőt a Duluo Ganzhu-hoz: "Holnap este, a halottaskocsit a Mudanjiang folyóhoz fogom kísérni és várni foglak." Duoluo Ganzhu így felelt a hírnöknek: "Kérem, köszönjük meg Hasiguhannak a kedvességét, holnap találkozni fogok a halottaskocsival."


A következő este Hasiguhan lóháton követte a folyóparton az érkezőket, és látta, hogy Duoluo Ganzhu a túlparton térdel egyedül a szentély előtt. Amint a halottaskocsi átlépte a folyót, támadást jelzett s a kocsiban rejtőzködő katonák kirohantak és elkapták azt, akiről úgy vélték, hogy ő Duoluo Ganzhu. Ám meglepetésükre kiderült, hogy a nő helyett csupán egy szalmabábu volt a parton. Hasiguhan még inkább felbőszült és parancsot adott a seregeknek Akedun város megtámadására.

 

Duoluo Ganzhu, továbbá 2.000 katona illetve Akedun sok polgára elmenekült egy messzi faluba, ahol biztonságban lehettek. Miután ott maradtak egy hónapig, - míg Hasiguhan és katonái elfoglalták a várost -, az élelmiszerellátásuk egyre csökkent, számos ember életét vesztette. Duoluo Ganzhu-nak ezért meg kellett találnia területük visszaszerzésének módját.

 

Egy nap egy réten sétált át, mikor fehér darukra lett figyelmes, s gondolkodni kezdett a madarak látványán: "A fehér daruk hosszú lábai lehetővé teszik számukra, hogy ne süllyedjenek el a mocsárban, így mi is rá tudunk támadni az ellenségre."

Duoluo Ganzhu terve szerint aztán felszólította az embereket, és azonnal elkezdték legallyazni a fákat. Nem telt el hosszú idő, s mindenkinek lett egy pár daruszerű, fából készült gólyalába. Duoluo Ganzhu és katonái, magukat álcázva, e lábakon átkeltek Akedun város vizenyős – mocsaras rétjén, és Hasiguhan ellen indultak. Hasiguan aludt, éjszaka senki nem számított rá, hogy a lápos vidéken át valaki rátörhet.


A bosszúvágy Duoluo Ganzhu seregének erõt adott az ellenség legyõzésére. Az íjászok halálra lőtték Hasiguhant, miközben megpróbált menekülni a Mudanjiang folyón. Akedun visszaszerzése Duolu Ganzhu számára mindössze pár órát vett igénybe.

Ahogy a többi törzs vezére értesült minderről, mindannyian üdvözölték Duoluo Ganzhu győzelmét. Hamarosan minden törzs egyesült, és Duoluo Ganzhu-t királynőjükké választották.

Ennek a győzelemnek az emlékére Duoluo Ganzhu arra ösztönözte a mandzsu asszonyokat, lányokat, hogy viseljenek ugyanolyan magas cipőt, mint ami őt győzelemre segítette. Mivel aztán nemzedékről nemzedékre viselték, fokozatosan kialakult a különlegesen elegáns mandzsu chopine.

 

 


Forrás: Woman Of China. Manchus.cn