Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az első kollektív gépi intelligencia - Pepper, a robot (2014.07.)

2014.07.25

 

 

sb-pep.jpg

 

Óriási szemek, szimpatikus arcocska – ő Pepper, a humanoid robot, melyet július második hetében mutatott be a nagyközönségnek Japánban az Internet SoftBank Co. Mindössze 1,2 m magas, 27,5 kilós gép. Különlegessége abban rejlik, hogy le tudja olvasni az emberi érzelmeket az arcról, a testbeszédről és a hangfekvésről.  

Az automatát a bank az Aldebaran Robotics SAS francia tulajdonú céggel közösen hozta létre, és jelenleg még kísérleti fázisban van. Jövőre, 2015-ben azonban a Macco Robotics nevű vállalat révén bevetik Spanyolországban is, méghozzá a kereskedelmi és idegenforgalmi szektorban.  

A robot érzelmi motorja és hangfelismerő rendszere segítségével képes analizálni a szituációkat, felismerni a gesztusokat és azokra válaszokat adni, így alkalmazása különösen hasznos lehet pl. a turisztikai komplexumokban. A felhőbe telepített algoritmusok segedelmével pedig Pepper képes megosztani összegyűjtött tapasztalatait a többi Pepperrel – létrehozva így egy kollektív intelligenciát! Ezáltal aztán az összes Pepper egyre jobb minőségű és fejlettebb lesz, azaz minden ilyen robot egyre többet fog tudni.  

Bruno Maisonnaier, az Aldebaran Robotics vezetője szerint: „Az érzelmet leolvasó robot új dimenziót nyit életünkben, új formákat tár fel a technológiákkal való kapcsolatainkban”.  

Masayoshi Son, a SoftBank Co. Vezetője így nyilatkozott: „100, 200, 300 év múlva az emberek a mai napot történelmi jelentőségűnek fogják nevezni, mely megváltoztatta a számítógépek történetét".


A bank jövő nyáron kedvező kezdőáron fogja értékesíteni a gépeket. Péntek óta a Tokió Ginza és Omotesando negyedekben már a SoftBank fiókjaiban fogja szolgálni az ügyfeleket. A robot gyártásában részt vesz még a tajvani illetőségű Foxcorn Technology Group cég is. A SoftBank tehát – úgy tűnik  - a robotok piacára is ki kívánja terjeszteni lehetőségeit és kapcsolatait.  

(Arról még nem értesültünk, hány ember veszítette el eddig emiatt állását!) 

fordítás: Conzeptur.com, JapanToday