Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Velence - Torcello - Attila trónja

2019.10.06

--1-6-venezia---torcello---attila-szeke--vasarnapi-ujsag-pix_oldal_03_kep_0002.jpg

ATTILA TRÓNJA / TORCELLO

A Torcello Múzeum (Palazzo del Consiglio) előtt egy kőből készült trón áll, melyet „Attila trónjának” hívnak. A valóságban a hunok soha nem érkeztek Torcellóba, de egy kicsit korábban Aquileia közelében jártak. Mivel sztyeppei emberek voltak, így nem valószínű, hogy bementek volna a lagúna szigetére – írják könyvek, tanulmányok, olasz weblapok.

Helyi legenda viszont úgy tartja, volt itt Attila. Torcello lakosai eredetileg a szemközti szárazföldi területről, Altinum településről és környékéről érkeztek ide az V.században, - vagy menekültek a hunok elől (?)

Mindenesetre: még akkor is, ha ez a legendáknak ellentmondana, "Attila trónja"  az V. századból származik, abból a korszakból, amikor az első lakók a szigeten, Torcellón megalakították a kommunájukat. Ez a trón, úgy tűnik, hogy a "magister militum", azaz a sziget kormányzójának használatában állt, a Tanács ülése idején és igazságszolgáltatáskor használták.

A turisták fotózkodási helye, tele van vele a Google fotók :) bal oldalon fent van a szárazföld Altino felé - ma is létező helység -, ahonnan az első lakók benépesítették a szigetet!

Megjegyzések:

  1. Az „Itáliai utazások nyomában” c. összefoglaló könyv szerint ezt „Attila széke” néven hívták közönségesen, „caréga” szót emlegetnek. Szerintük sokkal későbbi korban készült, mint az olaszok szerint. 1929.12. haváig egy oszlop mellett állt, utána került jelenlegi helyére. De ilyen címszóval nem dobja ki a Google képek, a mai névhasználat az interneten mindenhol „Trono di Attila”, egyértelműen „Attila trónja”.
  2. Fajth Tibor „Velence” című útikönyvében már szerepel, méghozzá „Attila trónja” nála a fordítás szerinti neve. Ő is megjegyzi, hogy a „hunok lábukat sem tették a szigetre”. A környezetében más szép márványfaragványok is vannak. 278.oldal.
  3. A Touring Club olasz kiadó "Veneto" című angol útikönyvében „Seda di Attila” néven olvasható a neve.
  4. A „Velence” című Corvina kék útikönyv, Alta Macadam meg sem említi, hogy létezik. Valeri: Városom, Velence című olasz könyvének magyar fordítása sem tartalmaz róla információt.

Újdonság:

TORCELLO ABITATA PROJEKT - megnézheted 3D-ben a modelljét!

https://sketchfab.com/models/00b9a0f5042f4b4fafa71583dd84d0c1

https://sketchfab.com/models/00b9a0f5042f4b4fafa71583dd84d0c1

Érdekesség:

Közelében található az "Étterem Attila trónjához", itt a címe és weboldala, ha érdekel valakit, vagy a közelben jár. Finom helyi ételeket kínálnak. (A legenda után nevezték el az éttermüket, mint az weboldalukon olvasható!)

RISTORANTE AL TRONO DI ATTILA

di Paola e Mauro Bruniera

Via Borgognoni, 7/a 30012 Isola di Torcello - Venezia - Italia
Tel. 041 / 73.00.94 - Cel. 348 / 44.13.787

info@altronodiattila.it

http://www.altronodiattila.com/

HOGY JUTHATUNK ODA?

A Szent Márk térről legközelebb a San Zaccaria-templom előtti vaporetto megállóból a Linea LN menetrend szerinti járatot nézni! Innen indulnak a hajók Punta Sabbini kikötőjébe is, így ezt a kikötőt a legtöbb turista ismeri!

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.