Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

HUN KINCS, AMI NINCS - Fémkeresővel talált a hunok kincsére egy német fiatal (V.század)

2019.05.22

--hun-kincs-04-b.jpg

Elveszett hun kincsek gyűjteménye

2013-ban Rülzheim erdejében (Rheinland-Pfalz tartomány, Németország) egy 20 éves fiú, hobbi kincskereső fémkeresőjével vas- és más fémdarabokat talált. A német jog szerint minden ilyen megtalált tárgyat le kell adni - de mint mondta - nem is ismerte meg, hogy mi lehet az, amit felfedezett, így hazament, és megtisztította. Aztán mivel felkeltette érdeklődését, több tárgyat később feltett a YouTube-ra, eldicsekedve büszkeségeivel, s kíváncsian várta a megoldást. A régészek és rendőrség ekkor - mint egy fél év múltán - nyomára akadtak a "sírrablónak". A megtaláló először nem vallotta be, hogy lenne nála valamiféle érték, mert azt elrejtette barátja lakásán, miután a YouTube-videók hatásra túl sokan kezdtek gyanúsan érdeklődni a tárgyak iránt. A rendőrség házkutatást végzett nála, de az arany és ezüst nem volt a helyszínen, viszont ráakadtak a róluk készült fotókra. Először nem akart mindent beszolgáltatni...

A fiatalember aztán később meggondolta magát, és a kiérkező régészeknek átadta a meglelt kincseket: 2 darab ezüsttál, 1 darab eredetileg díszített, fémből készült hun szék (kínai neve "huchuan"), 94 darab arany díszgomb, számos ezüsttel bevont vastárgy női figurákkal. Mikor a szakemberek meglátták, majdnem sokkot kaptak - ugyanis a tisztítás jelentős kárt tett a darabokban, "inkább hozzá se nyúlt volna, mert többszörösébe került a restaurálás, ami 3 évet vett igénybe, mint amennyibe a szakmai tisztítás került volna". Ráadásul a hobbirégész tönkretette a lelőhelyet, amit így nem tudtak pontosan regisztrálni. A megtalált kincsek becsült értéke elérte a félmillió eurós összeget. A helyszínre hiába mentek ki, tipikus hun sírra utaló jelet már nem találtak.

De a lelet legmeggyőzőbb darabja, egy ezüst tál arany medállal és üvegbetéttel bizonyosan hun eredetre utal, egy fűzőlyuk is van rajta, mellyel nyereghez rögzíthető volt. - jelezték a szakemberek. Végül annyit sikerült megállapítaniuk, hogy a megtalált darabok 450-ből származhatnak, és Attila hadseregének átvonulásakor hagyhatták ott a hunok. "Biztosan a barbároké volt!" - vallják a régészek, a római leleteket úgy tűnik, talán ajándékba kaphatták vagy valamely magasabb rangú katonai vezetőé lehettek, és régebbi időkből származtak, mint az archeológusok által "barbárnak" nevezett darabok.

A hunok kincsének felfedezője rövidebb felfüggesztett büntetést kapott, mint arra eredetileg számított. 2016. januárjában a fellebbezési eljárás során a Frankenthali Kerületi Bíróság 15 hónapról 8 hónapra csökkentette a Speyeri Kerületi Bíróság korábbi büntetését. Azonban megállapították a sikkasztás tényét is: a vádlottat 2 000 euró megfizetésére kötelezték, melyet a Német Műemlékvédelmi Hatóságnak kellett kifizetnie.

A pereskedések még 2018 elején is folytak...

Jogilag szürke zónában sétálnak e kincskeresők Németországban. Korábban ugyanis a Hadrianus-i elv érvényesült, mely Bajorországban még ma is működik: ha beszolgáltatták a tárgyakat, fele-fele alapon illette a megtalálót és a helyszín tulajdonosát a megtalált lelet. Ezért ebben a tartományban meglehetősen sok leletet adnak le a többihez képest. Azonban a német tartományok egymás után vezették be az ún. "kincsszabályzatot": a történelmileg fontos leletek az állam tulajdonát képezik, arra való tekintet nélkül, hogy mikor kerültek a földbe (a XX.századiak is!), s akkor is, ha az állam illetékesei soha nem találtak volna rá. Ha valaki nem jelenti le meghatározott, rövid időn belül a rendőrségen vagy a műemlékvédelemnél, hogy rábukkant bármely fontos leletre, akkor sikkasztással megvádolható. Fémdetektort használni egyes tartományokban megengedett, míg más tartományokban engedélyhez kötött - egységes, országos rendelkezésük nincs.

hnk01.jpg

A tartalom saját fordítás, másolni és online lexikonokba írni TILOS!

Ez a bejegyzés:

A.) Teljesen érdektelen

B.) Hasznos

C.) Érdekes, de haszontalan