Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Megjelent egy cikk a K-popról Spanyolországban, már másodszor!

2016.02.17

k-pop-002.jpg

"A K- pop a zenei stílusok egy csoportja, mely Dél-Koreából indult hódító útjára. Magában foglalja a legkülönbözőbb stílusokat, dance, R&B, hip-hop, vagy rock, sok minden belefér. Általában boy band-ek és girl band-ek, fiúk és lányok csoportjai alkotják.

De ez nemcsak egy zenei jelenség, hanem befolyásolja a divatot is. A ruhák – melyeket az idolok viselnek - a frizura és a márkás kozmetikumok mind a fiatalok vágyának tárgyait képezik az ázsiai országban (vagy inkább országokban :) Meg kell említeni, hogy a felhasznált esztétikai stílus nagyon közel áll a Cosplay-hez.

A videóklipek feltűnő jellegűek, s a márkák is meghatározzák a műfajt: extravagáns ruházat és frizura, kidolgozott koreográfia és vonzó arcok. Mindez egybeolvad a fülbemászó dalok ritmusával, melyeknek már nincs irigyelnivalójuk a Nyugatról.

Psy után hamarosan megjelent a köztudatban a 'Red Velvet', '2NE1', '2PM1', 'Taeyang' vagy a 'BigBang' neve is.

A K-pop szövegeit érdemes kicsit elemezni, mivel a látvány elég érzékinek tűnik, ám úgy látszik, a dalok mondanivalója mégis komoly. De nem, a szövegek inkább komikusan hangzanak. A témájukat tekintve pedig a buli, a szerelem illetve a szex valami furcsán ironikus hangon jelenik meg. (Lehet, hogy PSY-ről beszél?) Viszont ennek ellenére mégsem megy át az egész valamiféle paródiába.

A K-Popnak valóban már nincs mit irigyelnie a nagybetűs Nyugattól, a stílus már túlhaladt a koreai határokon és megérkezett Nyugatra is. A dalok látogatottságának száma a YouTube csatornáin rekordokat döntöget, néhány meghaladta a 200 milliós nézettséget, mint például a BigBang Fantastic Baby című videója.

Köszönhetően a nemzetközi sikernek Spanyolországban is megtartják a  K-pop World Festival versenyt, melyen 12 spanyol csapat vehet részt, hogy végül a világverseny résztvevőit kiválasszák. Egy 20 éves sevillai lány, Lucy Paradise már nyert is ebben a műfajban Koreában, a nemzetközi versenyen.

Az északi testvér

Ha mindez nem lenne elég, Észak-Koreának is megvan a maga zenei jelensége, mely tökéletesen más, mint a déli szomszédoké. Ez esetben megemlíthetjük a Morabong nevű zenekart, mely az északi Vezér katonalányaiból áll.

A kontraszt a két stílus között szinte brutális, a Morabong leginkább talán az 1980-as zenei világát testesíti meg, ami nem is csoda a világ leghermetikusabban elzárt országában. "

Forrás: El Periódico Extra

Ez már sokkal pozitívabb hozzáállás, mint először!

http://www.elperiodico.com/es/noticias/extra/k-pop-fenomeno-musical-corea-del-sur-4904187