Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Megjelent egy cikk a K-popról - méghozzá Spanyolországban!

2016.02.15

k-pop-002.jpg

MEGJELENT A K-POPRÓL EGY CIKK EGY SPANYOL ÚJSÁGBAN - csupáncsak 15 év késéssel, de ezt hagyjuk inkább :). Hiszen már az is kisebb csoda, hogy ilyen megtörténhetett. Az újságíró megemlíti, hogy Psy és a Gangnam Style áttörése óta valami változás állt be, mert sok fiatal nem a nyugati popkultúrát, hanem a koreait kezdte el favorizálni, folyton a koreai idolokat utánozzák, s bár szerinte hasonlít az amerikai stílusú Disney-világra a távol-keleti modell, a koreai "szórakoztatóipari gyárak" pedig nem hoztak újdonságot a palettán, mégis a fiatalok egyre többen fordulnak arccal Kelet felé.

A cikkíró szerint futószalagon, tömegtermelésben készülnek az alkotások mind a popműfaj, mind pedig a drámák terén, melyet az "SM Entertainment, az YG Entertainment és a JYP Entertainment szent hármasa" ural. A gigantikus szórakoztatóipari "chaebol" ráadásul - milyen szörnyű, hogy erre is képesek - négy nyelven (koreai, kínai, japán, angol) szórja Ázsiára és a világra az "in the house" módon kiválogatott idolokat, havonta újabb sztárokat varázsolva elő kalapjából. Az interpretáció is több pilléren áll (ének, koreográfia, ruha és smink). Milyen döbbenetes, hogy ehhez a legmodernebb technikákat is felhasználják a marketing részeként, úgy mint a YouTube-ot és az Instagram-ot - meg még sok mást is, teszem hozzá. Részletezi, hogy létezik a girl band és a boy band vagy a szólista, de ezek mind színészek is (naná, sőt még diplomájuk is van, bár eddig nem jutott a tényfeltáró, sebaj, majd legközelebb is kell írni valamiről)!!!

Kitér arra, milyen komoly és szigorú a rendszer, majd nem koreai, hanem a japán AKB48 nevű együttest - ami tévedés - hozza fel példaként, és azt az esetet, mikor az énekesnő bocsánatkérés címén leborotválta a fejét egy randi napvilágra kerülése után. Azt is leírja visznt, hogy ami igen pozitív áttörést jelenthet, az az, hogy a dalokban a saját nyelvüket használják az énekesek, csapatok. Viszont sztereotipikusnak tartja a " lider, rapper, maknae... " felosztást az együttesekben.

A K-Pop genezisében a 70-es évekbeli koreai elnyomást emeli ki, amikor tilos volt például a ruhákra amerikai szövegeket írni és betiltották a rockzenét Dél-Koreában.A legérdekesebb dolgok egyike, hogy szerinte naiv a hozzáállás, hogy minden koreai sztár rendkívül jólápolt külsejű, nagyon ad a fizikai megjelenésre, a külsőségekre. Hát, ezt máshol sem hajlandóak észlelni a nyugati világban (ld.még Franciaország), hogy épp azért nem kellenek a saját sztárjaik a rajongóknak, mert ápolatlanok, koszosak és csimbókban lóg a hajuk. A szerző szerint összességében pedig a K-pop iparban minden túlságosan harsány, színes, kihívóan dekoratív és kirobbanó erejű.

Persze az androgén - stílusú férfiakat, akik a kiborgok és félig nő - félig férfi kifestett alakok közt mozognak, sem a koreaiak találták ki, hanem Nyugaton ez már David Bowie-nál kezdődött és vele is végződött. Mindez tehát egyáltalán nem újdonság. Mert hát a Kelet nem lehet pozitív, ezért említsük meg, hogy micsoda szörnyű társadalom is ez, ahol a legmagasabbb az öngyilkosságok száma, mert a szegény diákok nem bírják elviselni az oktatási rendszer terheit. (Hogy jön ez ide, mert közvetlenül nem kapcsolódik a témához???)

Úgy tűnik, a nyugati felfogás számára rejtélyt jelent a spontán forgatási munka, mert szánalmasnak tartja, hogy például a drámák tartalmát még adás előtt fél órával is megváltoztathatják, ugyanis a nézők kívülről, tevékenyen, interaktív módon szólnak bele abba, mi nyerte el tetszésüket és mi nem. Ebből csak annyit vett észre, hogy a színészek és énekesek nem alszanak sokszor 24 órán át. Nos, arról bárki tudna mesélni, hogyan dolgoztatják Nyugaton robotoló hanfitársainkat 20 órákban, így ez tényleg nem lehet kifogás. 

"Hogy a nyugati fiatalok elfordulnak a Nyugat kultúrájától, egy nyilvánvaló fáradtság, kiégettség jele, és a hanyatlásunk mutatója" - írja Menene Gracias filozófus és kritikus az ifjúság 180 fokos váltásának magyarázatára.

http://www.elperiodico.com/es/noticias/gente-y-tv/idolos-hijos-usted-ignora-4875546

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.