Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

May 18 - Hwa-ryo-han Hyoo-ga -화려한 휴가 (2007)

2012.12.21

 

may-18-poszter.jpg

 

Profil/Profile

 • Romanizált cím/Revised romanization: Hwa-ryo-han Hyoo-ga
 • Eredeti cím/Original title (Hangul): 화려한 휴가
 • Angol cím/English title: May 18
 • Műfaj /Genre: Dráma/Drama
 • Vetítés ideje/Release Date/Startdatum: 2007.06.27./July 26, 2007
 • Filmkészítés költsége / Production Budget: US$ 7.2 M
 • Vetítési idő/Runtime/Laufzeit: 126 min.
 • Eredeti nyelv/Language: koreai/Korean
 • Ország/Country/Land: Dél-Korea/ South Korea
 • Magyar felirat / Hunsub: Doramafan – doramafan.wordpress.com
 • Hivatalos weboldal/Official homepage /Webseite: http://www.rememberu518.co.kr/index.asp

Stáb /Staff/Produktion:

 • Rendező/Director: Kim Ji-Hun
 • Forgatókönyvíró/Writer: Na Hyeon, Park Sang-Yeon
 • Producer: Yoo In-Taek, Park Chang-Hyun
 • Dramaturg/Cinematographer: Lee Doo-Man
 • Filmkészítés költsége / Production Budget: US$ 7.2 M
 • Készítette/Distributor: CJ Entertainment

Téma

A “May 18” / "Május 18."  című film átlagpolgárokról szól a demokratikus mozgalmak korszakából, 1980. május 18-án játszódik. Gwangjuban (Kvangdzsu) ezen a napon a koreai történelem egy szomorú fejezete zajlott. Később is heves vitákat váltott ki, így mindez ideig nem akadt olyan film, mely az eseményeket ilyen direkt módon feldolgozta volna.

Történeti eseményeken alapuló szoros sztorival és 10 milliárd won költségvetéssel (= 7 230 000 euro), illetve 7 millió mozilátogatóval a nagy sikerfilmek között szerepel. A filmset felépítésre 3 milliárd wont áldoztak, és Gwangju városát az eredetihez hű, 80-as évekbeli formájában álmodták újra. 

 

Tartalom / Synopsis / Handlung:

Magyar /Hungarian:

1980 májusában hihetetlen esemény zajlott a demokratikus Koreában. Gwangju (Kvangdzsu) városát a hadsereg elzárta a külvilágtól, s a város lakossága összeütközött a katonaság erőivel. Ártatlan polgárokat brutálisan megvertek és lemészároltak.

 

 

Min – woo Gwangju egy polgára öccsével, Jin-wooval élt és szorgalmas taxisofőrként kereste kenyerét. Mióta szüleit gyermekkorában elveszítette, fiatalabb testvérét  támogatta, most éppen egyetemi tanulmányaiban, melyekben a fiú igen jó előmenetelt tanúsított. Életének legnagyobb öröme mégis Shina-ae volt és iránta táplált szerelme. A lány a taxitársaság vezetőjének egyetlen leánya, csak lassan és óvatosan nyílt meg előtte, de ő rajongásig imádta.

 

Az egyetemista Jin-woo mindennapjait borzalmas esemény árnyékolta be: a polgárok az utcán éppen egy felfegyverkezett katonai alakulat előtt demonstráltak, amikor a katonák tüzet nyitottak rájuk. Többen megsebesültek illetve meghaltak. A polgároknak egyedül kellett felvenniük a harcot az állami erőkkel, mivel a katonaság a várost a külvilág elől teljesen elzárta. Mikor Jin-woo barátja meghalt, ő maga is beállt a tüntetők első sorába. Haung-su – a taxisok vezetője – amúgy nyugalmazott katonatiszt, polgári sereg felállítását kezdeményezte, és felvette a harcot a sereggel. A polgárok, akik barátaik, családtagjaik halálát saját szemükkel látták, megkezdték a 10 napig tartó élet-halál küzdelmüket.

 

 

Angol /English:

“Having lost his parents at a young age, Min-woo takes care of his younger brother Jin-woo much like a father would. He harbors a secret crush on Shin-ae, a nurse he meets at a church gathering, and persuades her to go on a date with him to the movies. But not long after the film begins, they hear the sound of sirens and are rushed out of the theater. Outside they find chaos in the streets : Tear gas dances wildly and soldiers mobilized for crowd control have taken to violent beatings. Bewildered and enraged, the citizens form a militia, determined to protect the ones they love - and Min-woo finds himself in the middle of it all. “ (Asianwiki) 

Főszereplők /Hauptdarseller:

vagolap01.jpg

vagolap02.jpg

 

 

 

 

Szereplők / Cast /Darsteller:

 

 

Ajánlott weboldalak / Related links

Asianwiki - http://asianwiki.com/May_18 

Újsághírek / News

"May 18" Tops 7 Million Admissions - 2007/09/04

"May 18" off to a Promising Start - 2007/07/30

"May 18" Vividly Paints History - 2007/07/26

'May 18' Remembers Heroes of Gwangju - 2007/07/10

Actor Lee Joon-ki. No Longer Just a Pretty Boy - 2007/07/05

"May 18th" to Open July 26th - 2007/06/26

 Összefoglaló: Catherina. Másolni engedély nélkül tilos!