Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Eltussolt botrány - 스캔들 - 조선남녀상열지사 - Seu-kaen-deul (2003)

2012.12.21

usp.jpg

Cím: 스캔들 - 조선남녀상열지사 (Seu-kaen-deul - Jo-seon-nam-nyeo-sang-yeol-ji-sa)  

színes, dél-koreai filmdráma, 124 perc, 2003  

Szerző: Choderlos de Laclos: Les liasons dangereus (francia levélregény, 1782) 

Rendező: Lee Jae-yong (이재용)

Forgatókönyv Kim Dae-woo (김대우), Kim Hyeon-jeong (김현정), Lee Jae-yong (이재용)

Operatőr: Kim Byeong-il

Zene: Lee Byung-woo
Producer: Oh Jeong-wan

Téma:  
Je Yong-Lee filmje a Veszedelmes viszonyok történetét helyezi a XVIII. századi Korea arisztokratáinak világába, a feudális társadalomba, a Csoszon - dinasztia hanyatlásának korszakába.  


Tartalom (Szinopszis):  

Korea a XVIII. századi Csoszon - dinasztia időszakában: Cho grófnő titokban kettős életet él: a nyilvánosság előtt mint egy nemes úr disztingvált neje köztiszteletben áll. Azt hogy házasságon kívüli afférjai is vannak, sikerül ügyesen eltitkolnia. Legközelebb a befolyásos vidéki úr fia, Cho Won áll hozzá. Cho Won fellép a kötelességek ellen, saját maga sem veti meg a szórakozás minden fajtáját. Cho úrnőt és Cho Wont már együtt töltött gyermekkoruk óta szerelem köti egymáshoz.

De mióta felettük álló okok miatt szerelmük nem teljesedhetett be, keserűségük a világ ellen fordul. Bosszú és csábítás az egyetlen, mi még érdekli őket, s mesterien szövik intrikáik hálóját.      

Az ellenállhatatlan csábító, Cho úrnő egy alkalommal megkéri tehát unokatestvérét, Jo-won-t, hogy vegye el  egy fiatal lány, a 16 esztendős So-ok ártatlanságát, aki - a társadalmi hagyományok értelmében - hamarosan a férje hivatalos ágyasa lesz.     

A feladatra felkért fiatalembert azonban éppen egy másik hölgy nyűgözi le, a bájos, ám tartózkodó Sook úrnő, aki meglehetősen öntörvényű katolikusként él, s ki elhunyt férjéhez hű maradt. Cho Jo-won a nő rabjává válik, és semmi mást célt nem lát maga előtt, minthogy elcsábítsa őt. Az sem ingatja meg elhatározásában, hogy a tiszta erkölcsű asszony kilenc éve cölibátusban él, mióta a férje meghalt. Áttörni Lady Sook ellenállásának falain sokkal nehezebbnek bizonyul, mint az a Csoszon dinasztia playboy-a gondolta...  

Főszereplők: 

Cho Won - Bae Yong-Jun (Bae Yong-joon) (배용준)

Cho úrnő - Lee Mi-sook (이미숙)

 
További szereplők: 

Jeon Do-yeon (전도연)

 Jo Hyeon-jae (조현재)

  Lee So-yeon (이소연)

 Jeon Yang-ja (전양자)   

Na Han-il (나한일)   

Lee Mi-ji (이미지)   

Choi Seong-min (최성민)   

Han I-bin (한이빈)   

Lee Chan-yeong-I (이찬영)   

Min Kyeong-ok (민경옥)   

Seo Yoon-ah (서윤아)   

Jeong Jae-jin (정재진)   

Kong Ho-seok (공호석)   

Lee Yeong-sil (이영실)   

Seo ji-ho (서지오)   

Choi Yoon-jeong (최윤정)   

Pyo Sang-woo (표상우) 

http://www.port.hu/eltussolt_botrany_joseon_namnyeo_sangyeoljisa_untold_scandal/pls/fi/films.film_page?i_film_id=69670&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_where=2&i_topic_id=2

Pierre Choderlos de Laclos: Veszedelmes viszonyok - Les liasons dangereus (1782)

 

pierre-choderlos-de-laclos.jpg

  


de-laclos-elete.jpg

 

 

 

Veszedelmes viszonyok (Les liaisons dangereuses):  


Keletkezése: 

Húsz évig szolgált de Laclos a francia sereg garnizonjaiban, mikor Ré szigetén szolgálva unalmas óráiban kitalálta, olyat ír, ami felborzolja az emberek kedélyeit. 1782-ben így megszületett egyetlen életében megjelent szépirodalmi műve. A francia Híres regénye 1782-ben jelent meg először, óriási közbotrányt keltett; mára azonban már klasszikusként tartjuk számon. Fordítói: Bendek Marcell 1933, Örkény István 1973.

Műfaja:  

 

Levélregény, Goethe Werther-éhez, Richardson Pamélájához, Rousseau Új Héloise-éhez hasonlóan levélformában íródott. A saját korában népszerű ún. áldokumentum – irodalom terméke. A szerző a mű hitelességét kívánta alátámasztani azzal, hogy létező személynek kiadva magát levélgyűjteményt adott közre. A levélregény a szentimentalista irodalom kedvelt műfajaként vált ismertté. A könnyfakasztó történetek divatja a XVIII. század végén élte virágkorát az európai irodalomban (Megj.:Délkelet-Ázsiában nagyon úgy tűnik, ma is hódítanak, ennyi sírást ritkán látunk filmvászonon).   

A leveleket a főszereplők írják egymásnak, vagy Rosemond-nénak, akinek vidéki kastélyában a cselekmény játszódik. „A mai olvasó számára e szokatlan formát az író lélekismerete és dagályosságtól mentes stílusa teszi élvezhetővé.” (Legeza) Nem véletlenül: kegyetlen okos bravúrokkal a férfiak és nők harcát, a másik felett érzett uralmat érzelgősségeket kerülve tárgyalja, mint egy harctéri taktikus.

Témája:  

 

A mű az acien regime-t, a forradalom előtti uralkodó osztály belső életét ábrázolja. Fő témája a szerelmi viszony, de nem annyira a gyönyörszerzés, a szenvedély keresése, hanem a hatalmi vágy kielégítése, a partner legyőzése. Napjaink megbomlott erkölcsei újra és újra ráébresztenek, hogy bár a regény nyelvezete már poros, mondanivalója azonban mindig újjáéled…(Megj.:Nem véletlen a sok filmes feldolgozás).
 

 

de-laclos-tortenete.jpg 

http://legeza.oszk.hu/sendpage.php?rec=li1192  

Veszedelmes viszonyok – változatok film: 

Eltussolt botrány (színes, dél-kor. filmdráma, 2003)  

Veszedelmes viszonyok (színes, mb., francia-kan.-angol rom. dráma, 2003) (TV-film) 

Kegyetlen játékok (színes, mb., USA, thriller, 1999)  

Valmont (színes, hb., USA-francia romantikus dráma, 1989)  

Veszedelmes viszonyok (színes, mb., USA romantikus dráma, 1988) 

Nebezpečné známosti (csehszlovák tévéfilm, 1980) (TV-film)  

Veszedelmes viszonyok (fekete-fehér, fel., francia-olasz filmdráma, 1959)