Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hong Gil Dong - Kwaedo Honggildong - 쾌도 홍길동 (KBS 2008)

2013.05.02

 

hong-gil-dong-the-hero---poszter--3-.jpg

 

Profil / Profile

 • TV Show: Hong Gil-Dong, The Hero
 • Romanizált cím/ Revised romanization: Kwaedo Honggildong
 • Hangül cím / Hangul: 쾌도 홍길동
 • Rendező / Director: Lee Jung-Sub, Kim Yeong-Jo
 • Író / Writer: Hong Mi-Ran, Hong Jeong-Eun
 • Csatorna / Network: KBS2
 • Epizódok száma / Episodes: 24
 • Sugárzás időpontja / Release Date: 2008. január 2 - március 26. 
 • Nyelv / Language: koreai / Korean
 • Ország / Country: Dél-Korea / South Korea

Tartalom / Synopsis

Hong Gil Dong a belügyminiszter, Hong Pan Seo fia, ám a Joseon (Csoszon)- dinasztia szigorú konfuciánus törvényei szerint illegitim gyermek, akit nem fogad el sem édesapja, sem családja, hiszen anyja csupán egy szolgáló volt, azaz alacsony társadalmi környezetből került ki. Mivel mind a családban sérelmek érik, mind a társadalom diszkriminálja, az ifjú Gil Dong elszigetelődve mindenkitől egy buddhista szerzetestől önállóan tanul, majd felcsap a banditák vezetőjének. Megalapítja a Hwal Bin Dang csapatot és a korrupt nemeseket fosztogatja, s az eltulajdonított értékeket a szegényeknek adja (akárcsak az angol Robin Hood).  Népszerűsége a szegények között így hihetetlenül megnő, s a nép hősként kezdi el tisztelni.

Heo Yi Nok és Hong Gil Dong már a kezdetektől jó barátok. A lány kissé butuska és nem érti a világ dolgait, gyermekkorára pedig egyáltalán nem emlékszik. A szegény sorban élő Heo – aki gyógynövények árusításával foglalkozik, mentette meg őt 20 esztendővel ezelőtt, amikor anyját megölték (méghozzá Hong belügyminiszter utasítására).

hong-gil-dong---chang-hui.jpg

Chang Hui hosszú és kényszerű külföldön tartózkodás után, Kínából tér haza, hogy átvegye jogosnak gondolt jussát a trónt a jelenlegi, elmebeteg és türannoszként uralkodó királytól. Úgy tudja, a Ya Sin kard, melyet apja hagyott rá, azt a feliratot rejti, hogy valójában ő a legitim uralkodó. Ezért visszatér hát a fővárosba, Hanyangba (ma Szöul) és elkeseredve látja a korrupt hivatalnokok uralmát, a nép nyomorát, az éhhalál szélén tántorgó embereket s értesül őrült bátyja cselekedeteiről. Eltökélten határozza el, ő majd jobb király lesz a mostani trónbitorlónál s a Jongmunben titokban készül a hatalomátvételre.

Egy véletlen során a három személy sorsa összefonódik…Beteljesül-e Hong Gil Dong és Heo Yi Nok szerelme? Vagy inkább Chang Huit választja Heo Yi Nok? Hatalomra juthat-e az ifjú trónkövetelő és válhat-e belőle igazságos uralkodó a korruptságtól és erőszaktól sem mentes középkori államban? Lehetséges-e olyan államot létrehozni, ahol már nem léteznek uralkodók és hagyja – e ezt a mindenkori államrend vagy csak a nép álmaiban élhet a Hwal Bin Dag jellegű közösség? Meddig tűrhet egy államot az államban az ifjú uralkodó?   

hong-gil---heo-nok.jpg

A Hong Gil Dong – legenda eredeti forrása: 

Hong Gil Dong története esetében nem  meséről van szó, hanem egy népi elbeszélésről, mely a 16. század végén – 17. század elején jelent meg a tudós Heo Gyun szerzeményeként. Heo Gyun ma már nemcsak írónak számít, ki lejegyezte az első koreai regényt, hanem radikális gondolkodónak a Joseon (Csoszon)-dinasztia merev konfuciánus rend által meghatározott világában.  A történetbeli Hong Gil Dong figurája több dél- és észak-koreai film, rajzfilm, TV-sorozat, képregény, manga gyermekkönyv és számítógépes játék  formájában ma is továbbél.

A Hong Gil Dong, a Hős (“Hong Gil Dong the Hero”) eredeti történeten alapszik, mely egy népi karakter életét és kalandjait meséli el születésétől kezdve. Nagy Sejong (Szedzsong) király a 15. században a Joseon (Csoszon)-dinasztia 4. uralkodójaként ült a trónon. Az ő egyik nemesi származású miniszterét hívták Hongnak, ebből a korszakból született a legenda.  

A drámasorozat inkább a főszereplő komikus és szerethetőbb személyiségét illetve Yi Nok iránti szerelmét ábrázolja szinte a végkifejletig, illetve Hong Gil Dong és Chang Hui barátságát, ám egyben rivalizálását.  A sok fiatal, huszonéves szereplő friss jelleget kölcsönöz a darabnak, akárcsak a néhol megjelenő modern kori bevágások (K-pop - performansz és zene, golfozás motívuma, a legvégén megjelenő 21. századi Szöul képe). A népi alakoknak mindenütt megvan tradicionális irodalmi hagyományuk (Sim Cheong Jeon, Jang Hwa Hong Ryeon Jeon, mely autentikusabbá teszi ezáltal a sztorit. 

Szereplők / Cast

További szereplők / Extended Cast

hong-gil-dong-24.jpg

CHANG HUI HERCEG EMBEREI

 • Madam Noh / Noh Sang Koong, Chang Hwi nevelője - Choi Ran
 • Chi Soo, Chang Hwi testőre - In Sung 
 • In Mok királyné, Chang Hwi anyja - Choi Soo Ji
 • Choi Seung Ji, magas rangú hivatalnok - Maeng Ho Rim

hong-gil-dong-21.jpg

KWANG WHE KIRÁLY EMBEREI

hong-gil-dong-10.jpg

HONG GIL DONG EMBEREI - HWAL BIN DANG

TOVÁBBI SZEREPLŐK

Hong Gil Dong Special - Így készült a dráma (BTS)

Zene (Drama OST)

Ajánlott linkek:

http://asianmediawiki.com/Hong_Gil-Dong,_The_Hero

http://world.kbs.co.kr/english/program/program_movie_detail.htm?No=1106

http://world.kbs.co.kr/german/program/program_koreastory_detail.htm?No=135

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.