Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Descendants of the Sun - Bazinagy koreai drámabiznisz IV.

2017.07.11

descendants-of-the-sun-20160226164757-504979.jpg

A THAI MINISZTERELNÖK A K-DRÁMÁRÓL - Thaiföld miniszterelnöke tavaly megmondta a tutit: Prayut Chan-o-cha kifejtette, szerinte mi volt a követendő a Descendants of the Sun című koreai drámában: Példát és inspirációt kell venni patriotizmusból, a nemzetért való önfeláldozásból a koreaiaktól, és hasonló műsorokat készíteni a thai tévében is.

Thaiföldi turisták milliói indulnak Dél-Koreába, hogy a koreai drámák színhelyeit láthassák. A thaiföldi Channel 7 adó pedig koppint: militáris romantikus drámát készítenek "Love Missions" angol címmel. A filippínó televízióadók, a GMA Network és az ABS-CBN már évek óta sorban veszik át a koreai drámákat és adaptálják saját ízlésüknek megfelelően.

Populáris esztétika, példa a modern ázsiai életvitelre - ez az, ami milliószámra vonzza a turistákat Dél-Koreába egész Délkelet-Ázsiából! 2015-ben - ennek hatására - 13 millió vendég érkezett a régióból Koreába (1990-ben csak 3 millió volt ez a szám). Az útikönyvek és utazási túraprogramok leírásokat adnak a K-drámákhoz kapcsolódó útvonalakról.

Mit szeretnek Délkelet-Ázsia lakói a K-drámákban? Klassz forgatókönyv, minőségi előadás határozza meg a kereslet folyamatos növekedését. A koreai konglomerátumok, a nagy chaebol (Samsung, LG, stb..) a szektor financiális befektetőiként jelennek meg. Talentum és műfaji sokféleség egyetlen - melodramatikus - műfaji meghatározás alatt is nagy választékot biztosít (krimi, fantasy, történelmi, modern szappanopera, stb...). A DOTS (Descendants of the Sun) előállítása 11 millió USD összegbe került a KBS csatornának, de epizódonként 250 000 USD összegért adták el ebben a piaci régióban.

A koreai drámák férfi főszereplői szinte "kilóra megvásárolják" a délkelet-ázsiai női közönséget, előfordul, hogy a drámákat kétszer annyi nő nézi a tévében, mint férfi....S akkor még nem beszéltünk a nők helyzetének és életformájának irigylésre méltó státusáról a térség többi országához viszonyítva!

A koreai soft power további hatásait pedig már többször részleteztük, így erről most nem írunk ismét bővebben. (megj.) A téma a dráma két főszereplőjének valós házassága kapcsán került elő ismét.

(Dr. Liew Kai Khiun a, Wee Kim Wee School of Communication and Information, Nanyang Technological University asszisztens professzora szerint, igen szűk kivonat - Cha.newasisa)

2017-07-11