Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Blogolok - Scarlet Heart és a húságok hiúsága...

2017.02.14

sc03.jpg

HIÚSÁGOK HIÚSÁGA - Korea a neved :) Scarlet Heart és a hiúság vására. Mindegy, hogy milyen gonosz vagy éppen jóságos a főszereplő illetve a főszereplők sora a koreai dámában, fő az, hogy maximálisan tökéletesen nézzen ki - mármint a saját ideáljaiknak megfelelően 100%-osan, ami nem biztos, hogy megfelel egy európai ember ízlésvilágának. Ha nem lenne első a hiúság azon a tájon, nem volnának milliomosok a plasztikai sebészek százai, nem virágozna a kozmetikai ipar és nem lenne ennyi V-alakra szétvágott arcú ember a mai Koreában. A tökéletesség csak akkor lenne még tökéletesebb persze, ha természetesség is volna benne.

A Scarlet Heart, akárcsak a Faith c. fantasydráma ugyancsak beolvas a hiúságban fetrengő társadalomnak - nincs jobb dolgotok, mint a külsőségekkel foglalkozni? A felszínesség végül megkapja a pofont: a győztesen maradt fél az lesz, aki kilóg a sorból, a megvetett, elűzött, undorítónak kikiáltott herceg - akit anyja csúfított el gyermekkorában (mert enélkül ugye ő is tökéletes).

Nem véletlen az sem, hogy az időutazó lány éppen egy kozmetikus! A hiúságvágy már 1000 évvel ezelőtt is ugyanúgy dúlt az akkori körülmények között, amiként jelenleg - így minden szépséges herceg végül elnyeri valamiképpen büntetését, amelyik túléli, annak is kegyetlen sorsot és szenvedést juttat ajándékul a forgatókönyv, s a végén diadalmaskodik egy belső tulajdonság: a jóság -mert legyünk csak 21. századi konfucianisták. Az ifjú, mindenkit megsegítő, lelkében jóságos lány újjáéled, vagy tán el sem ment soha a múltba, s kevergeti a jelenben gyógykrémjeit, álmában abban a hiszemben, hogy ő változtatta meg a történelmet, s emelte fel trónjára Koryo egyik leghíresebb királyát azzal, hogy eltüntette arcáról a csúf sebhelyeket.

Uralkodó csak az lehet, aki testileg tökéletes - no, ilyen nálunk is volt az Árpád-ház idején, ez elég ismerős sztori, félkarú és vak vagy megvakított sosem lehetett (volna) király, lásd pl. Vak Béla. A fehér lovon járó hercegek egymás után dőlnek ki a sorból, szinte születési sorrendben, és teszik el láb alól egymást! Ez eléggé valósághűen hangzik, és nem ritka eset volt az uralkodóházaknál szerte a világban és világtörténelemben.

Mert a szépség vágyánál csak egy dolog erősebb: a hatalomvágy, hatalmat viszont csak az kap, aki gyönyörű, mivel a csúnyát nem hallgatják meg az Istenek, és nem tud esőt csinálni a szomjazó vidéken, így nem mentheti meg népét sem! Ez aztán a 22-es csapdája ... A csapda, amibe egész Korea beleesett - most aztán eltarthatják a plasztikai sebészeket :) Mi pedig drukkolhatunk a kozmetikuslánynak, hogy túléljen még 1000 évet  Mert mesékre szükségünk van, no és persze a mesékben fehér lovon járó hercegekre is :) xd