Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Blogolok - Hwarang, avagy a befejezett befejezetlenség drámája (2017)

2017.02.25

hwarang-sp.jpg


A történet természetesen a képzelet szüleménye, még csak nem is legenda, hanem egy modern mese régi időkről, felhasználva természetesen a koreai krónikák – leginkább a "Samguk sagi" és "Samguk yusa" elemeit a wonhwákról és hwarangokról.

 

Ki lesz a király? - ez itt a kérdés! A vége felé közeledve a dráma egyre növeli a feszültséget, és megpróbálja  elhinteni a kételyt a nézőkben, hogy legyen min gondolkodni, avagy várni a következő részt, vagy egyszerűen csak nyújtani a történetet, mint a tésztát, hogy akad itt más is esélyesként a trónra, s hogy Sammaekjong – kinek nevét kőbe véste a történelem – mégsem biztosan marad majd a trónján,  hiszen semmi nem száz százalék.

 

Holott teljesen egyértelmű, a koronás főn már elejétől látszik, hogy itt ő a született  uralkodó, még csak nem is trónörökös vagy koronaherceg.  Már csupán az volt sokáig érthetetlen, hogy a Királyság valaha élt első vagy második legnagyobb urát miért ábrázolták ennyire esendőnek és elnyomottnak 20 fejezetből 18-ban, de ez a végén úgyis kiderült. Jinheung király a „többet ésszel, mint erővel” elvét követte. Amikor látta, hogy körülötte, akár miatta vagy más okból életüket vesztették Silla lakói, egyre inkább megerősödött benne a hit, hogy meg kell védenie népét. Ezért már a legelején beépült az elit katonák seregébe, a „harang”-ba, hogy mint ismeretlen Jwi Di társként elfogadják őt, s később a fiatalok karddal és tettel mellé álljanak, ha szükséges. Ahogy aztán közeledett a végkifejlet, elérkezett a megfelelő pillanat a hatalom átvételére.  A koreai dráma receptje is bevált. A legalkalmasabb döntő momentumban a hivatalnokok és a dráma nézői egyaránt  megdöbbentek.  Ám ekkor még nem érkezett el a csúcspont, a „hwarang” királyválasztó bevonulása. A fordulat, melyet Sun Woo hwarang és az ifjú elit sereg a dráma végére tartogat, már maga a pozitív végkifejlet. Ekkor a trónteremben ülők arcára ugyanúgy kiül a meglepetés, akár a drámát követő nézőkére.

 

Valójában azonban semmi nem volt titok: hiszen Őfelségének abszolút látható végig minden mozdulatán, a szavain, a viselkedésén, s legfőképpen a tartásán és nyugodt önuralmán, hogy ez itt az ő országa.  Már az első résztől kezdődően kétség nem volt afelől, hogy egy nagyhangú, faragatlan és a kardforgatásban, s testileg egyaránt sokkal gyengébb ellenfelének (Sun Woo) nincs esélye arra, hogy a helyére ülhessen. Eleve állandó ájulásokkal küzdő beteg nem ülhet rá egy trónra a hatodik században szinte sehol, még akkor sem, ha mindez csupán a képzelet szüleménye.

 

Úgy tűnik – sokak számára, a dráma nyitva hagyott néhány kérdést, elejtett pár szimbólumot, majd a megfejtést a nézőkre hagyta. A dobókocka – talán a szerencse forgandóságának jelképe, egy buddhista államban nem elképzelhetetlen. "Úgy vélem, az élet a szerencséről szól" - mondta az első részben Sun Woo. Ez talán az ő élete vagy felfogása egyetlen kis tárgyba sűrítve, vagy szerencsésre fordul sorsa, vagy nem - amikor "hatost" dob, az az ő pillanata - de ez csak egy lehetséges magyarázat a sok közül.

 

Sun Woo ájuldozása is kérdést vetne fel: miért ájult el több alkalommal a főszereplő, milyen betegségben szenvedett? S vajon miért ájuldozott ugyanígy a királyné lánya? Nem kaptunk rá választ az események végéig, a rejtély nyitva maradt megoldatlanul, illetve gyakorlatilag a mozzanat értelmetlennek tűnt. Azon az egy eshetőségen kívül, hogy rokonok, s csupán ezt akarták vele hangsúlyozni.

 

...

A történet végül úgy záródott le, hogy azért „a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon”.  Jinheung megkapta a koronát, Sun Woo pedig – cserébe – a gyógyító hercegnőt. Még a beteg királyné sem halt meg, a szerelmes Ban Ryu és párja története pedig nem fejeződött be – mindezzel jelezvén, hogy Silla és a "hwarang" meséje egy hosszú – hosszú legenda, mely még nem záródott le.

 

És szívesen várnánk talán mi is a folytatást ...

Lásd még:

https://catherinaboszi.eoldal.hu/cikkek/del-korea-es-eszak-korea/koreai-dramak/hwarang-----------kbs2--2016-2017-.html