Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

50 ok, miért Szöul a világ legjobb városa

2014.06.29

seoul.jpg

2011.05.30-án a CNN GO.com ázsiai utazási portál cikket jelentetett meg arról, miért Szöul a világ legjobb városa. Ebben felsorolja a dél-koreai város előnyeit a külföldiek szemével. 50 olyan okot találtak a látogatók, melynek alapján 3 egymást követő esztendőben is Szöult választották meg a legnépszerűbb világvárosnak.

Az ázsiai turisták favorizálják Szöult: A külföldi turisták száma Szöulban az utóbbi időben jelentős növekedésnek indult. Ennek egyik oka, hogy a városvezetés 2008 óta erősen javított Szöul nyilvánosság előtti megjelenésén. Az ún. „koreai hullám”, a hallyu – mely a koreai popkultúra népszerűségére szolgáló kifejezés – ugyancsak jelentős mértékben járult hozzá mindehhez.

Szöul számos közvélemény kutatás esetében azoknak a városoknak az élére került, melyeket az utazók szívesen keresnének fel. Sok látogató állítja, hogy a „hallyu” és a reklámklipek az okai annak, hogy éppen Szöult választották úti célnak. Szöul ennek köszönhetően már a harmadik esztendőben lett az első azoknak a városoknak a listáján, melyet különösen a japán, a kínai és a dél-kelet ázsiai utazóközönség legszívesebben megtekintene.  

A New York Times a 2010-es úti célok rangsorában a harmadik helyre állította a dél-koreai fővárost. 

A CNNGO.com bemutatja: Mi vonzza a külföldieket Szöulba? A weboldal egy sor olyan kulturális sajátosságot említ, mely a metropolisz dinamikus életét festi le. Ide tartozik pl. a grillezett „galbi” vagy maga az éjszakai élet. A koreai háború romjain újjászületve Szöul 50 esztendő alatt a világ gazdaságilag legerősebb városainak sorába és a második legnagyobb metropolisszá küzdötte magát. Mindegy, hogy kis vagy nagy dologról legyen is szó, a szöuliak még nem fogtak hozzá olyan munkához, amit idő előtt be nem fejeztek volna. Szöul mellett a CNNGO.com még olyan további városokat is ismertet, mint Sidney, Hongkong, Tokió, Sanghaj, Mumbai, Szingapúr és Bangkok.  

Az 50 ok…: Első számú okként a „galbi” szerepel a weblap listáján, ez a külföldiek körében a legkedveltebb étel. Az étkezés ebben az esetben amolyan „csináld magad” élményt nyújt, a csoportban egy szakáccsal. A 2. helyen a televíziós drámák állnak. 3. helyre kerültek a szolgáltatások.  

Ezeket követi a sorban a Bonpo-híd és a Holdfény-szökőkút. Az 1140 méter hosszú híd LED-fényeivel világrekordként került be a Guiness Rekordok Könyvébe is. Ezután sorakozik fel Szöul Éjszakai élete, melyet úgy jellemeznek, hogy az „alvás a vesztesek” tevékenysége. A kávéházak, PC-termek, éttermek, fürdők, bevásárló központok és gyorsétterem láncok egész éjszaka nyitva tartanak. A Gangnam, Hongdae és Dongdaemun utcái éjjel-nappal számtalan helyet kínálnak, ahol evésre – ivásra és mindennemű játékokra is lehetőség nyílik.  

16. helyen áll a listán a tradicionális étel, a kimchi. 46. helyen szerepel egy speciális egytálétel és 49. helyen több köretféle. 19. helyen végzett a 120 Dasan Centrum (információs központ), ahol minden kérdést ingyenesen, 24 órás szolgálatban megválaszolnak koreai, angol, kínai, japán és mongol nyelven.

További okok voltak: a soju, mely olcsóbb a víznél (20.hely), a leány- és fiú popcsapatok (30/32.hely), Kim Yu-na koreai jégkorcsolyázónő (37.hely) és az élő tintahal (39.hely).

Forrás: world.kbs.co.kr

Fordította: Catherina.

Wiki alapú lexikonokban közzétenni tilos. 

Folytatás:

50 ok, miért még mindig Szöul a világ legklasszabb városa

https://catherinaboszi.eoldal.hu/cikkek/del-korea-es-eszak-korea/korea-turizmusa/50-ok--miert-meg-mindig-szoul-a-vilag-legklasszabb-varosa.html

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.