Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

50 ok, miért még mindig Szöul a világ legklasszabb városa

2017.07.13

seoul-d.jpg

 

SZÖUL maradt Ázsia egyik legkedveltebb desztinációja egy új felmérés szerint - utoljára 2011-ben fordítottam egy cikket róla, a sorrend kissé változott és módosult, ám a lényeg nem változott :)

Hét év múltán a CNN újra felmérte, mivel is indokolható a dél-koreai főváros e nagy közkedveltsége.

Íme az újabb rangsor. S persze még kimaradt pár dolog – pl. a vadonatúj Lotte World Tower vagy a Dongdaemun Desig Plaza. A sorrend válogatás, rövid kivonat….

 

50. A koreai háború romjaiból felépülve Szöul a második legnagyobb területen fekszik és gazdaságilag jelenleg a világ 10. legerősebb!

48. A Föld leggyorsabb internet elérését itt bárki megtapasztalhatja :). Samsungország központjában nem is lehetne másképp.

47. A világ legklasszabb reptere az Incheon Airport megújulva várja az utasokat.

43. Csodálatos nők - Kit érdekel, hogy a plasztikai sebész gyártotta őket!

42. Csodálatos férfiak. … és biztos, hogy őket is....ennyi szemkihúzó festéket pasikon még nem láttál. Mert ez Gangnam Style!

41. Valós idejű frissítések. Azaz őrült sa-seng fanok (stalker rajongók) a koreai idolok személyes blogjait látogatják, és dekódolják a monokróm bejegyzéseket óránként!!! Hogy egyeseknek mennyi szabadidejük van.

40. 24-órás tantermek, a nyugati gyerekek rémálmai lennének. Az átlagos háztartások anyagi bevételének 15%-át költik iskolára, a népesség 80%-ának egyetemi végzettsége van. a 24-órás tantermek intenzív és csendes légkört biztosítanak. A szobák aprócska kisebb szobácskákra vannak felosztva, amelyek napi 6 dollárért (₩ 7,000) bérelhetők. (Vekerdy, a megmondó emberünk befonná a haját az oktatás színvonalától és a követelményektől!)

 

39. Itt lakik a jégkirálynő, Kim Yoona :)

38. Digital Media City - az elektronika paradicsoma ad otthont a műsorszórók, a filmgyártás, a játékok, a távközlési vállalatok, a kábelcsatornák, az online bevásárlóközpontok és az e-learning számára. A 2015-ben befejezett, 133 emeletes Digital Media City Landmark épülete a második legmagasabb épület a világon a Dubai Burj Khalifa után.

32. K-Pop lánycsapatok - mindenhol a menő énekesnők képe, a popcorn dobozoktól kezdve a kivetítőkig és a PET-palackokig, mindenütt a lányokat látod :)

31. Okostelefonok és robotporszívók a lakásokban. Az apartmanok Szöulban most már mobiltelefonok és a központi billentyűzetek segítségével vezérelhetők. A Samsung Electronics képviselői szerint a biofelismerő biztonsági rendszerek kiegészítéseként az arcfelismerést is hamarosan bevezetik. A Nagytesó mindent lát :)

30. G-Dragon - hát őt mindenki ismeri, G-Dragon a divat királya, és persze a popzenéé, az egyik legalábbis.

 

28. Kitűnő reptéri összeköttetés - biztosítja a Korean Air és az Asian Air. Fő a marketing.

27. Padlófűtés az éttermekben, ahol földön ücsörögve eheted az egészséges koreai konyha finomságait.

26. Bibimpap - lásd a koreai gasztronómia csodája.

23. Utazás Észak-Koreába. Na igen, ez aztán az igazi adrenalin növelő kaland. A DMZ (JSA) - A különleges katonai övezet (Demilitarizált Övezet) csak egy órára van a dél-koreai fővárostól.

20. A "soju" nevű alkohol olcsóbb mint a víz ...

 

17. A Joseon (Csoszon)-dinasztia öt palotája a paloták városává avanzsálta az egykori Hanyangot (ma Szöul).

16. Kimchi (ejtsd "kimcsi") - lásd a koreai gasztronómia másik csodája. Elkészítési módja ma már immateriális Világörökség.

15. High-tech ország high-tech csúcstechnikái - A vezető globális elektronikai cégek, mint a Samsung és az LG koreai székhelye Szöul, Korea híres a csúcstechnológiájáról. A technológia nyilvánvalóbb és hozzáférhetőbb, mint bárhol másutt, pl.- a Yongsan Electronics Market-ben.

13. N Seoul Tower - A favorit flower boy-ok előfordulási helye. Miután számos koreai dráma forgatási helyszíneként szerepelt - először 2009-ben a Boys Over Flowers-ben - mint találkahely, népszerű lett a helyiek és a turisták körében is - panorámája 0 25. emeletről amúgy is lenyűgöző.

12. Myeongdong - 1966 óta a shoppingolás utcája, egy amolyan Mariahilfferstrasse keleti módra, de számos duty free shop-pal természetesen.

 

10. COEX - Samseondongban a város hatalmas üzleti központja, konferenciatermekkel. A G20 csúcstalálkozó helyszíne volt 2010-ben.

9. Seodaemun börtön - a legmorbidabb múzeumok egyike a világon. A japán megszállás alatt működött, de Park Chang-wook híres filmjeiben is szerepelt. Kivégzőterem nézegetése csak kíváncsiaknak!

6. Egészséges életmód - mánia - egészséges ételek és szépség, minden, ami a hosszú élethez kell.

5. Jjimjilbang - csatlakozva az előbbihez, ez a koreai szauna. A leghíresebb a Dragon Hill Spa, melynek kínálata a pezsgőfürdőtől, ásványi sós helyiségektől, masszázs szobáktól, a körömszalonokig, TV-szobákig, mangakávézókig és éttermekig tart. Számtalan drámában is előfordulnak a szaunaházak.

4. Banpo-híd - Guinness World Record, mint a világ leghosszabb szökőkutas hídja, 1140 méter.

2. Drámakirálynők (és -királyok) - a 2002-es "Winter Sonata" című koreai dráma óta a "hallyu" (koreai hullám") fellegvára. Folyamatosan filmeket és drámákat forgatnak az utcákon...

1. Galbi - a koreai konyhaművészet újabb és ezek szerint legnépszerűbb csodája. Marinált füstölt borda, melyet az étkező maga készítgethet, amolyan látványkonyha.

 

Pár év múlva talán újra megtudhatjuk, hogyan változik az utazók ízlése.

 

Lásd korábbról:

https://catherinaboszi.eoldal.hu/cikkek/del-korea-es-eszak-korea/korea-turizmusa/50-ok--miert-szoul-a-vilag-legjobb-varosa.html

 

Forrás:

http://edition.cnn.com/travel/article/50-reasons-why-seoul-worlds-greatest-city/index.html